poniedziałek, 28 lipca 2014

Kotlety gryczane

Dzisiaj będą pozostałości po wczorajszym obiedzie, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z wszystkim co jest w lodówce, a za wiele tam nie ma :-)





Składniki:
  • 250 g ugotowanej  kaszy gryczanej 
  • 1 marchewka 
  • 1 pęczek naci z selera ( to zielone) 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany  
  • łyżka sosu sojowego 
  • 2 jajka
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Wbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać bardzo bardzo drobno. Czosnek przecisnąć. Dodać tyle mąki, żeby można było usmażyć kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety można jeść z sosem jogurtowym, grzybowym natomiast ja poszłam na łatwiznę i zaszalałam z łosiem i serkiem białym.
Wyborne !!!










2 komentarze: