środa, 30 lipca 2014

Penne z bakłażanem

Tak jak obiecałam, tak też i zrobiłam.. Penne z bakłażanem. Wczoraj makaron testowali moi znajomi - rozkosz dla podniebienia.  Dla niespodziewanych gości jak znalazł, czas przygotowania ok. 30 minut. Przy tym jest to tak proste danie, że śmiało mogą spróbować te osoby, które przypalają wodę na herbatę.




Składniki :


  • 250 g makaronu typu piórka
  • 1 bakłażan 
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1/3 szklanki wody
  • 50 g czarnych lub zielonych oliwek
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • sól
  • odrobina pieprzu 
  • 50 g rodzynek sułtańskich 
Sposób przygotowania:
Makaron wsypać do gotującej się osolonej wcześniej wody( 1 litr wody na 100 g makaronu).  Gotować do zmiękczenia, odcedzić. Bakłażan + cebula pokroić w kostkę. W tym przypadku bardzo ważna jest cebula, ma to być ładna duża kostka. Pokrojone warzywa przełożyć do patelni, dolać oliwę, smażyć ok. 3 minut mieszając. Po upływie czasu, kiedy cebula i bakłażan będą już zarumienione, podlać wodą i dusić pod przykryciem 2 minuty. 
W między czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem. Makaron przełożyć do garnka, dodać, pomidorki, oliwki, rodzynki i bakłażan z cebulą. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie tuż przed podaniem można posypać odrobiną parmezanu. 
Smacznego !!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz