Składniki:
- 6 dużych marchewek
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
- 2 różyczki brokułu
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki ciepłej wody
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób
wykonania:
Marchewkę
myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla,
dodajemy masło, różyczki brokułu w małych częściach i
przeciśnięty czosnek i stawiamy na bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna
podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W
międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem ,
przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i
zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle
mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem
grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem.
Pyszny i szybki obiad. :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz