wtorek, 5 sierpnia 2014

Marchewka w sosie śmietanowym

Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań  i oczywiście autorskich a mianowicie marchewka w sosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam.


Składniki:
  • 6 dużych  marchewek 
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • 2 różyczki brokułu
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Sposób wykonania:

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla, dodajemy masło, różyczki brokułu w małych częściach i przeciśnięty czosnek i stawiamy na bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem. Pyszny i szybki obiad. :-)

   

















                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz