sobota, 2 sierpnia 2014

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I ŁOSOSIEM

02.08.2014 prognozy zapowiadają, że dziś najcieplejszy dzień lata. Myślę, że Wam też za bardzo nie chce się jeść. Coś by się przekąsiło, ale nie wiadomo co. Tak sobie siedzę i myślę, na co mam apetyt , co  by zrobić żeby się nie robić ale żeby zadowolić podniebienie....
Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą dziewczynką, może dlatego są dla mnie wyjątkową potrawą. Na gorąco, na zimno, na ciepło. 
W każdej postaci, uwielbiam . 



















Składniki 


ciasto:
  • 170 g mąki 
  • 250 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 100 ml wody gazowanej 
  • 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) 
  • szczypta soli 
farsz :
  • 1 kostka białego sera 
  • 1/2 cytryny 
  • 1 zielony ogórek 
  • 200 g łososia wędzonego 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki  
  • sól, pieprz 
Sposób przyrządzenia:

Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-) 

Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań.  Pycha 







4 komentarze:

  1. Mmm....marzę by skosztować tych Twoich kucharskich popisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, no to jaki problem :-) wszystkie przepisy podane jak na widelcu, zapraszam do kuchni :-)

      Usuń
    2. W kuchni nie chce mi się stać w takie upały:)
      Poproszę o catering do pracy:*

      Usuń
    3. gdyby anonim się podpisał, to może dało by radę coś z tym cateringiem :-)

      Usuń