Składniki:
- 8 sztuk pałek z kury lub skrzydełek
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyża oleju
- 2 duże cebule białe
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
Sposób przyrządzenia :
Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać przed włożeniem do piekarnika, drugą połowę po 25 minutach pieczenia. Całość piec ok. 45 - 50 minut aż do całkowitego wchłonięcia bulionu.
smacznego :-))
Wygląda super, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńi smakuję super..najlepiej piec tuż przed podaniem, odgrzewany nie jest już tak pyszniasty. :) koniecznie czekam na recenzje po zrobieniu. pozdrawiam
UsuńJakiego bulionu lepiej uzyc, warzywnego czy drobiowego?
Usuńdo mięsa zawsze dodaje warzywnego ale nie z kostki, tylko z warzyw z przyprawami.
UsuńWygląda rewelacyjnie, trzeba spróbować :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie :-)
Usuńa kurczaka trzeba wczesniej doprawic?
OdpowiedzUsuńmożna zamarynować w oliwie i czosnku :-) ale późniejszy sos którym podlewamy daje wystarczający aromat.
UsuńA czy można zamiast ryżu dać jakąś kasze? np. jaglaną albo jęczmienną czy gryczaną...
OdpowiedzUsuńmożna jak najbardziej ale nie jest już wtedy tak dobre. Automatycznie będzie trzeba zmienić przyprawy.
UsuńZrobiłam cały garnek bulionu (marchew, pietruszka, seler, por, łodygi od selera, liść laurowy, ziele, sól) dodałam prawie cały słoiczek koncentratu, 2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki kurkumy oraz 3 łyżeczki papryki słodkiej. Robiłam na dużej blaszce co jest sprzedawana z piekarnikiem. Wysmarowałam olejem, wsypałam 4 i pół woreczka ryżu, na to 5 pokrojonych cebul i oczywiście więcej mięsa niż jest w przepisie. 1/3 bulionu zalałam przed włożeniem. Po 30 minutach podlałam następną 1/3, po godzinie podlałam resztą. Piekłam razem z 1,5 godziny. Kurczak wyszedł zwyczajny, nic specjalnego, ale ten ryż z cebulą bajka, niebo w gębie. Dzięki za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) to jest pierwszy przepis z jakiego skorzystałam z pani bloga :) trochę zmieniłam bo u mnie nie bardzo lubią koncentrat do takich potraw, zamiast kurkumy dodałam curry, dodatkowo jeszcze przyprawę Knorr do mięs,majeranek no i oczywiście czosnek.Cebulkę i czosnek położyłam również na kurczaka. Wyszło rewelacyjnie. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam :-) Bardzo się cieszę, ja również chętnie zrobię wg zmodyfikowanego przepisu przez Panią, bo uwielbiam to danie :-) a kreatywność w kuchni wskazana jak najbardziej, pozdrawiam ciepło
UsuńZamiast zwykłego ryżu długoziarnistego polecam ryż paraboliczny, nie skleja się i nie tworzy bryły na blaszce, jest sypki nawet po odgrzaniu :)
OdpowiedzUsuń:-) dziękujemy :-)
Usuńa pieczemy bez przykrycia??
OdpowiedzUsuńbez :-) uwielbiam podglądać, co tam się dzieje w piekarniku.
Usuńteż wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńczekam na opinie :-)
UsuńA ten ryż ma być ugotowany czy prosto z torebki?
OdpowiedzUsuńProsto z torebki. Nie gotowany 😊
UsuńDziękuję 😘
Usuńbardzo proszę, mam nadzieję, że się udało i smakowało :-)
Usuńfajny blog przepisy tez! a Tobie zycze SZCZESCIA !!! taaaaaaka dziewczyna szybko znajdzie TEGO jedynego --sprobuj przez zoladek do serca hahaha, powodzemnia, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje, takiego komentarza jeszcze nie miałam. Teraz, to na pewno znajdę to szczęście😀 pozdrawiam
Usuńproszę dodać na blogu opcję drukuj przepis :) (no chyba że jest a ja nie widzę :))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za sugestię, zrobię to :-) bo faktycznie nie ma
UsuńWłaśnie się robi. Ja dodałam jeszcze Warzywa na kurczaka. Zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak dla mnie danie suche. Czas pieczenia zdecydowanie dłuższy , inaczej kurczak i ryż się palą . Dwie szklanki bulionu , to również za mało.Jeśli ktoś ma dobrze wypoziomowana podłogę w kuchni to ok , jeśli nie te tak jak u mnie to bulion zlewa się w jeden róg.Niestety cały czas trzeba zaglądać i sprawdzać , czy ryz się nie pali.U mnie pieczenia na 160 stopni na środku piekarnika ok 1,5 h.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem pisząc posta, wezmę pod uwagę krzywą podłogę, stary piekarnik itp. podobne czynniki, pozdrawiam słodko :-)
OdpowiedzUsuńNo trzeba niestety.
OdpowiedzUsuńCzy mogę to danie zrobić w naczyniu zaroodpornym?
OdpowiedzUsuń36 year old Nuclear Power Engineer Ellary Beevers, hailing from Longueuil enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Stand-up comedy. Took a trip to Primeval Beech Forests of the Carpathians and drives a Ferrari 512S. ten artykul
OdpowiedzUsuń