czwartek, 7 sierpnia 2014

RYŻ ZAPIEKANY Z KURCZAKIEM

Dzisiaj obiad po bożemu. Robaki zostawiamy już w spokoju. Dla wszystkich miłośników ryżu mam coś pysznego. Przepis jest autorstwa mojej Ewki z wyśmienitą fantazją kulinarną :-)





Składniki:


  • 8 sztuk pałek z kury lub skrzydełek 
  • 1 szklanka ryżu 
  • 2 szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego 
  • łyża oleju
  • 2 duże cebule białe 
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka pieprzu 
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • sól

Sposób przyrządzenia : 

Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać  przed włożeniem do piekarnika, drugą połowę po 25 minutach   pieczenia. Całość piec ok. 45 - 50 minut aż do całkowitego wchłonięcia bulionu. 
                                                       smacznego :-))


33 komentarze:

  1. Wygląda super, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i smakuję super..najlepiej piec tuż przed podaniem, odgrzewany nie jest już tak pyszniasty. :) koniecznie czekam na recenzje po zrobieniu. pozdrawiam

      Usuń
    2. Jakiego bulionu lepiej uzyc, warzywnego czy drobiowego?

      Usuń
    3. do mięsa zawsze dodaje warzywnego ale nie z kostki, tylko z warzyw z przyprawami.

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, trzeba spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. a kurczaka trzeba wczesniej doprawic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zamarynować w oliwie i czosnku :-) ale późniejszy sos którym podlewamy daje wystarczający aromat.

      Usuń
  4. A czy można zamiast ryżu dać jakąś kasze? np. jaglaną albo jęczmienną czy gryczaną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można jak najbardziej ale nie jest już wtedy tak dobre. Automatycznie będzie trzeba zmienić przyprawy.

      Usuń
  5. Zrobiłam cały garnek bulionu (marchew, pietruszka, seler, por, łodygi od selera, liść laurowy, ziele, sól) dodałam prawie cały słoiczek koncentratu, 2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki kurkumy oraz 3 łyżeczki papryki słodkiej. Robiłam na dużej blaszce co jest sprzedawana z piekarnikiem. Wysmarowałam olejem, wsypałam 4 i pół woreczka ryżu, na to 5 pokrojonych cebul i oczywiście więcej mięsa niż jest w przepisie. 1/3 bulionu zalałam przed włożeniem. Po 30 minutach podlałam następną 1/3, po godzinie podlałam resztą. Piekłam razem z 1,5 godziny. Kurczak wyszedł zwyczajny, nic specjalnego, ale ten ryż z cebulą bajka, niebo w gębie. Dzięki za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie :) to jest pierwszy przepis z jakiego skorzystałam z pani bloga :) trochę zmieniłam bo u mnie nie bardzo lubią koncentrat do takich potraw, zamiast kurkumy dodałam curry, dodatkowo jeszcze przyprawę Knorr do mięs,majeranek no i oczywiście czosnek.Cebulkę i czosnek położyłam również na kurczaka. Wyszło rewelacyjnie. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-) Bardzo się cieszę, ja również chętnie zrobię wg zmodyfikowanego przepisu przez Panią, bo uwielbiam to danie :-) a kreatywność w kuchni wskazana jak najbardziej, pozdrawiam ciepło

      Usuń
  7. Zamiast zwykłego ryżu długoziarnistego polecam ryż paraboliczny, nie skleja się i nie tworzy bryły na blaszce, jest sypki nawet po odgrzaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a pieczemy bez przykrycia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez :-) uwielbiam podglądać, co tam się dzieje w piekarniku.

      Usuń
  9. też wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ten ryż ma być ugotowany czy prosto z torebki?

    OdpowiedzUsuń
  11. fajny blog przepisy tez! a Tobie zycze SZCZESCIA !!! taaaaaaka dziewczyna szybko znajdzie TEGO jedynego --sprobuj przez zoladek do serca hahaha, powodzemnia, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje, takiego komentarza jeszcze nie miałam. Teraz, to na pewno znajdę to szczęście😀 pozdrawiam

      Usuń
  12. proszę dodać na blogu opcję drukuj przepis :) (no chyba że jest a ja nie widzę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za sugestię, zrobię to :-) bo faktycznie nie ma

      Usuń
  13. Właśnie się robi. Ja dodałam jeszcze Warzywa na kurczaka. Zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie danie suche. Czas pieczenia zdecydowanie dłuższy , inaczej kurczak i ryż się palą . Dwie szklanki bulionu , to również za mało.Jeśli ktoś ma dobrze wypoziomowana podłogę w kuchni to ok , jeśli nie te tak jak u mnie to bulion zlewa się w jeden róg.Niestety cały czas trzeba zaglądać i sprawdzać , czy ryz się nie pali.U mnie pieczenia na 160 stopni na środku piekarnika ok 1,5 h.

    OdpowiedzUsuń
  15. Następnym razem pisząc posta, wezmę pod uwagę krzywą podłogę, stary piekarnik itp. podobne czynniki, pozdrawiam słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. No trzeba niestety.

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mogę to danie zrobić w naczyniu zaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
  18. 36 year old Nuclear Power Engineer Ellary Beevers, hailing from Longueuil enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Stand-up comedy. Took a trip to Primeval Beech Forests of the Carpathians and drives a Ferrari 512S. ten artykul

    OdpowiedzUsuń