niedziela, 3 sierpnia 2014

SAŁATKA LETNIA

Lato pełną parą, więc korzystajmy ze  smaków sezonowych. Tradycyjną sałatkę warzywną ciut zmodyfikowałam. Jak spróbujecie, to będziecie wracać do niej częściej niż tylko na niedzielę.Jest  syta i śmiało może służyć jako obiad. Ja dzisiaj więcej już nic nie gotuję, za gorąco



Składniki:


  • 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie ) 
  • 10 dag zielonego groszku 
  • 1 mały kalafior 
  • 1 jędrny pomidor 
  • 1 duży młody ziemniak
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 2 łyżki majonezu 
  • duży ząbek czosnku 
  • 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 łyżka kaparów 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przyrządzenia:

Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać  i ugotować w osolonej wodzie.  Fasolkę i kalafior  ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić również w małą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Jajka na ósemki. Wszystkie składniki połączyć, polać majonezem zmieszanym z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawić pieprzem w razie potrzeby solą. Sałatkę przybrać kaparami i jajkami. Zamiast herbatki proponuję kompot z rabarbaru.

Kompot : 


3 łodygi rabarbaru obrać z błonki ( uwaga na palec) pokroić na mniejsze części. Zagotować z 3 łyżkami cukru w 1 litrze wody . Wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz