Składniki:
- 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie )
- 10 dag zielonego groszku
- 1 mały kalafior
- 1 jędrny pomidor
- 1 duży młody ziemniak
- świeżo mielony pieprz czarny
- 2 łyżki majonezu
- duży ząbek czosnku
- 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
- 1 łyżka kaparów
- 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę i kalafior ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić również w małą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Jajka na ósemki. Wszystkie składniki połączyć, polać majonezem zmieszanym z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawić pieprzem w razie potrzeby solą. Sałatkę przybrać kaparami i jajkami. Zamiast herbatki proponuję kompot z rabarbaru.
Kompot :
3 łodygi rabarbaru obrać z błonki ( uwaga na palec) pokroić na mniejsze części. Zagotować z 3 łyżkami cukru w 1 litrze wody . Wystudzić.
Kompot :
3 łodygi rabarbaru obrać z błonki ( uwaga na palec) pokroić na mniejsze części. Zagotować z 3 łyżkami cukru w 1 litrze wody . Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz