sobota, 23 sierpnia 2014

SAŁATKA Z MIĘTĄ I KASZĄ KUSKUS

Kolejne danie z II Targów Książki Kulinarnej, którego spróbowałam. Trochę oczywiście zmodyfikowałam po swojemu.  KUSKUS jest moją najukochańszą z kasz. Nie ma takiego dania z kaszy, które przekracza 1 w skali  trudności 1:10  no nie ma. Można różne cuda wymyślać z kuskus ale dzisiaj zaprezentuję zwykłą sałatkę z ziołami w przewadze mięty. Dołączam Wam linka, poczytajcie o mojej kaszy kuskus.




Składniki: 


  • 3/4 szklanki kuskus 
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka 
  • 3 pomidory
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki oliwy z pestek winogronu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:

Kaszę zalać posolonym wrzątkiem ( 1 cm ponad powierzchnię), odstawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie wymieszać widelcem i ostudzić. Świeżą miętę i szczypiorek opłukać, osączyć i posiekać ( ja robię to blenderem na drobny maczek). Papryki oczyścić z gniazd, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Warzywa, miętę i szczypiorek, połączyć z kaszą i oliwą. Wymieszać. Sałatkę doprawić sokiem z limonki, solą, pieprzem i ziołami. Przed podaniem schłodzić.

8 komentarzy:

  1. przepyszne, kuskus z warzywkami- mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i miętą :-) ta mięta, to jest konkluzją do całości :-)

      Usuń
  2. kuskus porywam w każdej postaci ;)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tak smakuje :-) zachęcam do przyrządzenia - 5 minut roboty

      Usuń
  4. Pyyyyszne, proste i szybkie :) Jem w formie obiadu w pracy. Dzięki za przepis Madzia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, spróbuj jeszcze z miętą i rzodkiewką np. lub awokado. Pycha :-)

      Usuń