składniki:
- 5 kwaśnych jabłek
- 1, 5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 duże wiejskie jajko ewentualnie 2 mniejsze od szczęśliwej kurki
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 duża łyżka rodzynek
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru.
Uwaga!!! Zanim wyciągniesz z formy poczekaj aż dobrze wystygnie w innym przypadku ciasto popęka.
Uwaga!!! Zanim wyciągniesz z formy poczekaj aż dobrze wystygnie w innym przypadku ciasto popęka.
Zapraszam do akcji:
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka
nie omieszkam :-)
OdpowiedzUsuńno wygląda wybornie:-))
OdpowiedzUsuńi tak samo smakuje :-)
Usuń