środa, 6 sierpnia 2014

SZARLOTKA JAGLANA

" Jedz jabłka na złość Putinowi " - chyba każdy z nas wie o czym mowa, w związku z tym i ja się przyłączam. Podstawą przepisu  są oczywiście nasze polskie jabłka, zamiast mąki  będzie kasza jaglana - królowa wśród kasz.  Proponowane cisto jest dużo zdrowsze i bezglutenowe. 







składniki:

  •  5 kwaśnych jabłek 
  • 1, 5 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 1 duże wiejskie  jajko ewentualnie 2 mniejsze od szczęśliwej kurki
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 duża łyżka rodzynek 


Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru. 
Uwaga!!! Zanim wyciągniesz z formy poczekaj aż dobrze wystygnie w innym przypadku ciasto popęka. 

Do placka proponuję cydr :-) 

Jabłka wolności


4 komentarze: