niedziela, 10 sierpnia 2014

TAGLIATELLE NA BOGATO

Hmmmmm nie znam takiej osoby, która nie lubiłaby kluchów :-) Można z nich wyczarować pyszne  i szybkie dania. Tysiąc sposobów i pomysłów. Moja 8 letnia siostrzenica najlepiej lubi z białym serem i skwarkami. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie i zrobiłam tagliatelle na bogato.Do dzieła!
Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam :-)






Składniki: 
  • pół torebki tagliatelle
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie serka mascarpone 
  • połówka piersi z kurczaka ( opcjonalnie) 
  • 1 cebula czerwona
  • 4 duże pomidory lub puszka pokrojonych 
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia i tymianek lub suszone zioła włoskie
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka oleju do smażenia 
Sposób przyrządzenia:
  1. Cukinie pokroić w dużą kostkę i razem z cebulą pokrojoną w piórka zeszklić. 
  2. Dodać sparzone,obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory.Dusić chwilę.  
  3. Dodać serek mascarpone, czosnek, przyprawy, dokładnie wymieszać i na małym ogniu smażyć do momentu połączenia ze sobą składników. 
  4. Opcjonalnie dodać usmażoną, pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka.  
  5. Doprawić do smaku, posypać świeżymi ziołami.  
  6. Podawać na gorąco z ugotowanym  wcześniej makaronem.


Warzywa psiankowate 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz