czwartek, 25 września 2014

ZUPA Z AWOKADO

Od dawna chodzi za mną zupa z avocado, w końcu postanowiłam zrobić. Bardzo zaskakujący smak, doskonale smakuję z grzankami, z wędzonym łososiem, krakersami czy pasztecikami i koniecznie na gorąco. Pogoda nas nie rozpieszcza to na rozgrzanie będzie w sam raz, tylko trzeba porządnie przyprawić pieprzem :-) 





















Składniki: 

  • 2 avocado
  • 2 cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 6 szklanek warzywnego bulionu ( mięsny zepsuje smak)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie ( łosoś, grzanki)
Sposób wykonania:

Owoce avocado umyć obrać ze skórki, 1 avocado rozdrobnić i utrzeć na krem. Cebulę obrać i zetrzeć na tartce , seler obrać z włókien, opłukać i bardzo drobno pokroić. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku przyprawami. Dodać oliwę, wymieszać, dołączyć pozostałe avocado pokrojone w małą kostkę i pozostawić zupę pod przykryciem na 15 min. Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz