poniedziałek, 8 września 2014

ZUPA Z CUKINII Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Sezon cukiniowy trwa na dobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-)





Składniki: 

  • 5 średniej wielkości cukinii 
  • 2 ziemniaki 
  • 1 duża cebula 
  • 1 1/2 łyżka masła 
  • śmietana 18 %
  • 1 paczka płatków migdałowych 
  • listek laurowy 
  • ziele angielskie 
  • pieprz ziarnisty 
  • 2 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki 
  • chleb na grzanki 

Sposób wykonania: 

Cebulę zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem wlać do talerzy i posypać dodatkami . Smacznego :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz