niedziela, 19 października 2014

GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z PIECZARKAMI




Podobno pieczarki to nie grzyby, nie wiem czy się z tym zgadzacie czy nie ale ja tak. Nie lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty. 

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty 
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 1 szklanki ryżu 
  • 2 marchewki 
  • 1 por (biała część) 
  • ząbek czosnku 
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula
  • odrobina papryczki chilli  
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła 
Składniki na sos: 
  • pół litra wody 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej :-) 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 
  • sól, pieprz
  • garść świeżego koperku 
  • łyżka oleju rzepakowego 

Sposób przyrządzenia: 

Ryż gotować wg przepisu na opakowaniu, czyli na moją proporcję 2 szklanki wody ma szklankę ryżu na bardzo małym ogniu raz na jakiś czas mieszając. Kiedy będzie już miękki i woda odparuję, ja robię jeszcze babcinym sposobem czyli zawijam w folię, ręcznik i pod pierzynkę. Sprawdza się nie tylko w przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu swobodnego odcięcia liści. Każdy liść z kapusty oddzielnie nadziać ryżem. W sytuacji kiedy żyłka na liściu jest twarda użyć tłuczka do mięsa i delikatnie rozgnieść twardą część. Przy nadziewaniu liści pamiętacie, żeby ciasno złożyć gołąbka. W dużym garnku na dno położyć liście kapusty, które nam zostały 
( 1-2). Następnie ułożyć ciasno gołąbki, zalać wodą i gotować ok. 15 - 20 min. Jak są mocno z ściśnięte nie ma opcji, że się rozwalą. Kiedy gołąbki się gotuję zrobić sos. 
Do garnka wlać wodę, olej, liście laurowe, ziele angielskie, doprowadzić do wrzenia. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, koncentrat, sos sojowy, zalać wrzątek. Dokładnie wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Gotowe gołąbki przełożyć do drugiego garnka zalać sosem. Podawać na gorąco. 
Smacznego :-) 



2 komentarze: