czwartek, 30 października 2014

NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWO - ARONIOWYM

Zwyczajne - niezwyczajne naleśniki. Z piekarnika. Chrupiące, podawana z sosem owocowym. Wspaniała propozycja na świąteczne śniadanie. W tym przepisie zupełnie rezygnuję z dodania cukru do cista. Wystarczy ta słodycz, która będzie w nadzieniu i w sosie. 







Składniki:

  • 600 g mrożonych truskawek 
  • 3 łyżki konfitury z aronii 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 duże jajka 
  • 2 białka 
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 1 łyżka oleju z rzepakowego 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mąki 
  • 500 g twarogu 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
  1. Truskawki rozmrozić i następnie w rondlu na bardzo małym ogniu utrzeć z cukrem i konfiturą. Zblenderować na gęsty sos. 
  2. Mąkę, jaja, białka, mleko, szczyptę soli starannie zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do pooddychania.
  3. Nasmarować teflonową patelnie olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki na rumiany kolor z obu stron. Przekładać na talerz odwrócony do góry dnem, aby naleśniki nie zaparowały i nie były gumiaste. 
  4. Twaróg rozgnieść widelcem, dołożyć żółtko, cukier waniliowy, śmietanę i za pomocą blendera utrzeć na gładki krem.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Formę do pieczenia lekko nasmarować tłuszczem roślinnym. 
  6. Na każdy naleśnik nałożyć na środek masę serową, boki założyć na nadzienie , a następnie zwinąć naleśnik w rulonik. Piec ok. 15-20 minut aż zrobią się lekko chrupiące. Polać cztery talerze przygotowanym sosem owocowym, ułożyć na każdym po 2 naleśniki. Oprószyć cukrem pudrem i podawać na gorąco. 

2 komentarze: