czwartek, 9 października 2014

SER CAMEMBERT FASZEROWANY ŚLIWKAMI

Dziewczyny przed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go  kupić  w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście nie tylko budki z fast foodami proponują "smażeny syr" , bo to jest też wykwintne danie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. 



Składniki:

  • 4 serki camembert
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki masła 
  • 500 g śliwek 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • odrobina soli 
  • pieprz 
Sposób przyrządzenia:

Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć z oregano, solą, brązowym cukrem oraz pieprzem.Dodać do śliwek i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać łyżeczkę masła i obsmażyć na nim przygotowane wcześniej śliwki. W każdym serku camembert naciąć kieszonkę i łyżeczką usunąć trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki. Kolejny krok, to nałożyć porcję śliwek do każdego serka mniej więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej z obu stron serki camembert na złoto ( ja ciut przypaliłam). Podawać faszerowany ser na gorąco udekorowany sosem śliwkowym. Smacznego !!

2 komentarze: