wtorek, 6 stycznia 2015

PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ





Kto nie lubi wędlin ze sklepu, to polecam mój przepyszny pasztet. Bez konserwantów, sztuczności, chudy i bardzo szybki w przygotowaniu. kto powiedział, że trzeba go robić na Wielkanoc, na Trzech Króli też można. Nic aby jeść :-) 

Składniki:
  • 700 g mięsa ( wieprzowo- drobiowego w proporcjach pół na pół)
  • 4 łyżki ( takie z czubkiem) kaszy jaglanej 
  • 100 g wątróbki drobiowej 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 60 g suszonej żurawiny 
  • 2 duże marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 por
  • 1 cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta
  • olej
Sposób przyrządzenia:

  1. Podsmażyć mięso na oleju i kolejno dodawać warzywa, wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość garnka. Dusić bez przykrycia przez 45 min,  często mieszając, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać kasze jaglaną, przykryć. Dusić kolejne 15 minut. 
  2. Wyciągnąć ziele angielskie i liścia laurowego, zestawić garnek do ostudzenia, uprzednio wkładając namoczoną bułkę. Po ostudzeniu mielić 3 razy lub użyć do tego blendera - ja tak zrobiłam. Dodać jajka, gałkę, żurawinę i doprawić do smaku. 
  3. Foremkę natłuścić  i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i posypać bułką tartą, dzięki czemu będzie chrupiąca skórka. Piec 1,5 h w 140 stopniach. Po upieczeniu, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 h. SMACZNEGO!!!






2 komentarze: