wtorek, 16 czerwca 2015

DIABELSKIE GAZPACZO



Gazpaczo, czyli po prostu hiszpański chłodnik. Doskonały na gorące dni, orzeźwia, chłodzi i w sumie z bułeczką można się nim najeść. Przepisów jest bardzo dużo, oczywiście głównymi składnikami są pomidory i papryka ale jest to już nowoczesny przepis. Pierwotnie składał się on tylko ze środki chlebowej oraz oliwy i był pożywieniem dla biednych rolników.Teraz jest główną potrawą w hiszpańskich restauracjach. Mój także bogactwem nie grzeszy :-) 

Składniki: 


  • 2 czerwone cebule 
  • 1 świeży szklarniowy ogórek 
  • 2 czerwone papryki (+ 1/2 do przybrania)
  • 4 duże, jędrne  pomidory ( + 1/2 do przybrania)
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • kilka listków mięty 
  • słoiczek czarnych oliwek 
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka) 
  • 3 szklanki przegotowanej wody 
  • 3 łyżki oliwy 
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku 
  • sól, pieprz  

Sposób przygotowania: 

Najprościej - wszystkie warzywa obrać, oczyścić, pokroić na małe części a następnie zmiksować ze sobą blenderem. Dodać rozdrobniony miękisz chleba, natkę pietruszki, miętę, oliwę, wodę i ponownie zblenderować. Doprawić solą,pieprzem, paprykami. Przełożyć do szklanego naczynia i schłodzić w lodówce.  
Podawać w miseczkach, na wierzch udekorować pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, papryką, pomidorem, ćwiartką jajka i oliwkami. Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz