sobota, 15 sierpnia 2015

CIASTO ŚNIADANIOWE ZE ŚLIWKAMI




Ciasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty.

Składniki: 


  • 2 szklanki mąki razowej 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 3/4 stopionego i ostudzonego masła ( nie margaryny!) 
  • 3 jajka 
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego plus 2 łyżki śmietany 12%
  • szklanka cukru trzcinowego 
  • ok. 10 sztuk śliwek 
Sposób przyrządzenia: 


Wszystkie składniki przygotować ok. godziny przed pieczeń, żeby miały jednakową temperaturę, w ten sposób unikniemy zakalca :-) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać po kolei kolejne składniki, mieszając drewnianą łyżką, żadnych mikserów. Przełożyć masę do tortownicy i układać śliwki skórką do dołu, niezbyt gęsto, żeby było miejsce do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni. 
Smacznego i udanego weekendu :-))) 




2 komentarze:

  1. Nie pogniewałabym się, gdyby mi ktoś takie zaserwował na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak będę bogata i będę miała swoją restaurację, to Cię znajdę i zaserwuję :-) a póki co polecam wypiek, bardzo prosty w obsłudze :-)

      Usuń