niedziela, 8 listopada 2015

SAŁATKA Z CZERWONYCH BURAKÓW Z OGÓRKIEM KISZONYM





Chyba już czas pożegnać się z pomidorami, ogórkami i wszystkimi warzywami, które rosną nad ziemią. Smak już nie ten sam, dlatego polecam przerzucić się na korzenie, kiszonki i zupy. Nasz organizm z coraz niższą temperaturą będzie domagał się ciepła, więcej węglowodanów. Wcale nie oznacza,to że w trakcie zimy będziemy się toczyć od kalorii :-))) rozsądne jedzenie w odpowiednich proporcjach - tak zwane PŻ uchroni nas od tycia. Dzisiaj przygotowałam rewelacyjną sałatkę do obiadu z buraczków ćwikłowych, które oprócz cukrów zawierają sole mineralne, witaminę C, witaminy z grupy B ale przede wszystkim pozytywnie wpływają na trawienie  dzięki dużej zawartości błonnika. 

Składniki: 

  • 5-6 średniej wielkości ugotowanych buraczków 
  • 2 duże ogórki kiszone 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kwaśne jabłko 
  • sól, czarny pierz
  • łyżeczka cukru 
  • oliwa 
Sposób przyrządzenia

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, doprawić solą, cukrem i pieprzem, polać oliwą. Podawać do obiadu lub jako przekąska do pracy :-))) 
Miłej niedzieli moi drodzy czytelnicy. Z dnia na dzień jest Was coraz więcej, za co Wam serdecznie dziękuję. 

2 komentarze:

  1. Czesc! A moze zamiast kwasnego jablka+cukier warto sprobowac slodkie?... Jutro sprobuje zrobic Twoja salatke;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na recenzję😊 może być jak najbardziej słodkie bez cukru.

    OdpowiedzUsuń