Chyba już czas pożegnać się z pomidorami, ogórkami i wszystkimi warzywami, które rosną nad ziemią. Smak już nie ten sam, dlatego polecam przerzucić się na korzenie, kiszonki i zupy. Nasz organizm z coraz niższą temperaturą będzie domagał się ciepła, więcej węglowodanów. Wcale nie oznacza,to że w trakcie zimy będziemy się toczyć od kalorii :-))) rozsądne jedzenie w odpowiednich proporcjach - tak zwane PŻ uchroni nas od tycia. Dzisiaj przygotowałam rewelacyjną sałatkę do obiadu z buraczków ćwikłowych, które oprócz cukrów zawierają sole mineralne, witaminę C, witaminy z grupy B ale przede wszystkim pozytywnie wpływają na trawienie dzięki dużej zawartości błonnika.
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości ugotowanych buraczków
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 1 kwaśne jabłko
- sól, czarny pierz
- łyżeczka cukru
- oliwa
Sposób przyrządzenia
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, doprawić solą, cukrem i pieprzem, polać oliwą. Podawać do obiadu lub jako przekąska do pracy :-)))
Miłej niedzieli moi drodzy czytelnicy. Z dnia na dzień jest Was coraz więcej, za co Wam serdecznie dziękuję.
Czesc! A moze zamiast kwasnego jablka+cukier warto sprobowac slodkie?... Jutro sprobuje zrobic Twoja salatke;)
OdpowiedzUsuńCzekam na recenzję😊 może być jak najbardziej słodkie bez cukru.
OdpowiedzUsuń