Co powiecie na małą zamianę świątecznej ryby? Zamiast karpia sum pieczony w sosie koperkowo - musztardowym? Przepyszna jest ta ryba. Bardzo szybka w przygotowaniu, bez smażenia, bez babrania w mąkach,naprawdę warto spróbować. Pierwszy raz ją przygotowywałam i jadłam. W ogóle nie wiedziałam jak się za nią zabrać, na szczęście był to już gotowy filet - z całą nie dałabym rady. Przepisy na blogach różne ale jakoś tak nic mi nie pasowało - to zrobiłam po swojemu :-) Zapraszam !!!
Składniki:
- filet z suma
- łyżka musztardy
- garść koperku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz cytrynowy
- odrobina ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, a następnie posmarować musztardą i posypać posiekanym koperkiem. Zawinąć folię, piec w 180 stopniach ok. 35-30 min. Smacznego !
Super przepis, skorzystałam, ale trochę zmieniłam. Sum przygotowany według przepisu (koperek i musztarda ! super pomysł), ale upieczony w żaroodpornym naczyniu, położony na warstwie jarzyn (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki - w cienkie plastry), posypany grubo zmielonymi ziarnami dyni i słonecznika. Jajko roztrzepane wymieszane z grubymi wiórami żółtego sera. Piekłam 40 min.temp.160 st.Po wyjęciu posypałam jeszcze koperkiem.
OdpowiedzUsuńwow, super na bogato :-)
Usuńna smaczku zawsze skromnie i po "taniości":-))