środa, 23 grudnia 2015

SUM WIGILIJNY





Co powiecie na małą zamianę świątecznej ryby? Zamiast karpia sum pieczony w sosie  koperkowo - musztardowym?  Przepyszna jest ta ryba. Bardzo szybka w przygotowaniu, bez smażenia, bez babrania w mąkach,naprawdę warto spróbować. Pierwszy raz ją przygotowywałam i jadłam. W ogóle nie wiedziałam jak się za nią zabrać, na szczęście był to już gotowy filet - z całą nie dałabym rady. Przepisy na blogach różne ale jakoś tak nic mi nie pasowało - to zrobiłam po swojemu :-) Zapraszam !!!

Składniki: 


  • filet z suma 
  • łyżka musztardy 
  • garść koperku 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól, pieprz cytrynowy 
  • odrobina ostrej papryki w proszku 
Sposób przygotowania: 

Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, a następnie posmarować musztardą i posypać  posiekanym koperkiem. Zawinąć folię, piec w 180 stopniach ok. 35-30 min. Smacznego !



2 komentarze:

  1. Super przepis, skorzystałam, ale trochę zmieniłam. Sum przygotowany według przepisu (koperek i musztarda ! super pomysł), ale upieczony w żaroodpornym naczyniu, położony na warstwie jarzyn (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki - w cienkie plastry), posypany grubo zmielonymi ziarnami dyni i słonecznika. Jajko roztrzepane wymieszane z grubymi wiórami żółtego sera. Piekłam 40 min.temp.160 st.Po wyjęciu posypałam jeszcze koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow, super na bogato :-)
      na smaczku zawsze skromnie i po "taniości":-))

      Usuń