poniedziałek, 19 września 2016

TORT NALEŚNIKOWY





Szukacie nietypowego prezentu dla kogoś bliskiego? 

Mam dla Was przepyszny pomysł, który w moim przypadku okazał się strzałem w dziesiątkę. Ostatnio w pracy jedna z naszych koleżanek opuszczała Naszą siedzibę i na pożegnanie przygotowałam jej tort z naleśników. Przepyszne i przepiękne dzieło - oto jej słowa: " tort jest tak piękny, że aż szkoda mi go zjeść" i tak prosty w przygotowaniu. Na prezent, podwieczorek czy na poprawienie humoru sobie lub bliskim. 



Składniki: 
  • 0,5 litr mleka 
  • 100 ml wody gazowanej 
  • 2 jajka
  • 1 opakowania cukru waniliowego 
  • 250 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki oleju 
  • słoiczek konfitury jagodowej
  • 2 łyżki kakao 
  • ponadto:  kiwi, banan, figi, różowe winogrono bez pestek,jagody lub borówki amerykańskie
Składniki podwajamy, jeżeli chcemy mieć wyższy tort 


Nadzienie serowe: 
  • 275 g białego sera 
  • 1 kubeczek serka homogenizowanego waniliowego ok. 150 g
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka jogurtu gęstego naturalnego
Polewa czekoladowa:  
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady deserowej 
  • 1 łyżka miękkiego masła 
Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać.

Sposób przyrządzenia: 
  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki. 
  2. Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować na gładką masę. 
  3. Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce natomiast biały konfiturą jagodową. Układać na przemian. 
  4. Dekorować owocami i polewą czekoladową. 
Smacznego :-)))




2 komentarze: