poniedziałek, 24 grudnia 2018

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM PORZECZKOWO-SEROWYM

Wiecie, że nie jestem ciastkowa ale pod wpływem siostrzenicy tak na ostatnią chwilę zmajstrować coś słodkiego dla najmłodszych uczestników świątecznego stołu. Mianowicie będą to   babeczki z pysznym kremem jak w tytule. Z góry przepraszam, za krem który dumnie ale niezbyt dostojnie  spoczywa na łakociach ale niestety nie miałam szprycy i musiałam sobie poradzić łyżką. 

Składniki na babeczki ( 12 sztuk): 

  • 250 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka 
  • 125 g cukru
  • laska wanilii 
  • szczypta soli
  • 1/4 litra mleka 
  • 75 ml oleju 
  • sok z jednej cytryny plus skóra otarta 
Składniki na krem: 
  • 100 g konfitury porzeczkowej 
  • 50 g mielonego tłustego twarogu 
  • 140 g miękkiego masła 
  • 2 łyżki cukry pudru 
  • perełki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce roztrzepać jajka z sola, dodać cukier, ziarenka wanilii, sok i skórkę z wcześniej wyparzonej cytryny. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Porcję ciasta nakładać do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 min. 
  2. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, wystudzić. Wymieszać z twarogiem. Do utartego masła  z cukrem pudrem dodawać po łyżce twarogu cały czas ucierając. Gotowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką z gwiazdką. Dekorować każde ciastko posypując perełkami. Gotowe wypieki wstawić do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz