sobota, 14 września 2019

SPAGHETTI Z SOSEM KREMOWO-KURKOWYM

Opowiem Wam historię..
Spotkałam dziś na bazarze przeuroczą,pewnie stu letnią Panią, która sobie cichutko siedziała gdzieś na uboczu od wszystkich z kurkami.Nie nagabywała,tylko niczym niewidoczny duszek oczekiwała kogoś chętnego do zakupów swoich naturalnych skarbów.No nie mogłam przejść obok niej obojętnie, bo już widziałam tę starą chałupinę, w której wiąże koniec z końcem, wstając skoro świt do lasu na zbiory.To taki najgorszy scenariusz.Miejmy nadzieję,że jest prze szczęśliwą staruszką, co ochoczo z nudów chodzi zbierać grzyby. Ta sama Pani sprzedała mi już za darmo sposób jak najłatwiej oczyścić kurki z leśnego brudu.Otóż należy je namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie z solą, a dopiero po tym umyć pod bieżącą wodą.Cudowna kobieta, mogłabym ją zaadoptować na swoją babcię :-) A morał tej bajki jest taki, że zmajstrowałam sobie najpyszniejsze spaghetti pod słońcem z Makaronem Lubellą Pełne Ziarno oczywiście.  








Porcja dla 4 osób mało jedzących lub 2 osób dużo jedzących ☺️☺️

Składniki: 

  • makaron spaghetti z Lubella Pełne Ziarno( pół opakowani) 
  • 300 g kurek 
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 duża łyżka serka mascarpone
  • garść natki pietruszki
  • pieprz czarny świeżo mielony 
Sposób przyrządzenia:



  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ( zachować wodę);
  2. Grzyby oczyścić wg rady Pani babci z bazaru;
  3. Cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki większe kawałki można przekroić;
  4. Dodać ok. 2 łyżek wazowych wody z ugotowanego makaronu ( oszczędzamy wodę);
  5. Całość dusić do 8 min;
  6. Na koniec dodać serek mascarpone, konsystencja powinna być kremowa w razie konieczności dodać więcej serka lub wody;
  7. Doprawić przeciśniętym czosnkiem,pieprzem i natką pietruszki;
  8. Do gorącego sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać, podawać na gorąco. 
Mniammm 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz