Kochani w ostatnim tygodniu w Warszawie odbyły się Targi kulinarne - "Warszawski smak" mam bardzo dużo zdjęć, także postaram się w najbliższym czasie coś napisać i pokazać, co ja tam widziałam i przede wszystkim, co ja tam jadłam. Od pierwszego kęsa zakochałam się w wegańskich pastach. Najbardziej w tej oto, którą dziś przygotowałam - NIEBO W GĘBIE!!! Pestki dyni i słonecznika, odrobina oliwy dobrego gatunku - ja mam prosto z Hiszpanii - dostałam od koleżanki ;-) Madzia tenkjuuuu:-)Zupełnie nie wiedziałam, jak do tego się zabrać a wystawcy, którzy prezentowali te pyszności nie za bardzo chcieli zdradzić recepturę. No, cóż chytrusy :-) Ja sobie opracowałam swoją tajemnicę i chętnie się z Wami podzielę. Koniecznie zajrzyjcie też jutro na bloga, bo będzie niespodzianka właśnie z dzisiejszą pastą. Dobra, koniec gadania zapraszam do kuchni :-)
Składniki:
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 3 łyżki dobrego gatunku oliwy lub oleju z orzecha
- sól
- malutki ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Pestki namoczyć na całą noc, najlepiej w pojemniku z przykrywką. Po tym czasie przepłukać gorącą wodą i zblendować razem z czosnkiem. Dodać sól, oliwę ponownie dokładnie zblendować. Jeść !!!
a ostatnio mam ogromną chęć na pestki dyni, to świetny przepis na pastę! :)
OdpowiedzUsuńto jest fantastyczne :-)
Usuń