wtorek, 3 lutego 2015

WEGAŃSKA PASTA Z PESTEK DYNI I SŁONECZNIKA

Kochani w ostatnim tygodniu w Warszawie odbyły się Targi kulinarne - "Warszawski smak" mam bardzo dużo zdjęć, także postaram się w najbliższym czasie coś napisać i pokazać, co ja tam widziałam i przede wszystkim, co ja tam jadłam. Od pierwszego kęsa zakochałam się w wegańskich pastach. Najbardziej w tej oto, którą dziś przygotowałam - NIEBO W GĘBIE!!! Pestki dyni i słonecznika, odrobina oliwy dobrego gatunku - ja mam prosto z Hiszpanii - dostałam od koleżanki ;-) Madzia tenkjuuuu:-)Zupełnie nie wiedziałam, jak do tego się zabrać a wystawcy, którzy prezentowali te pyszności nie za bardzo chcieli zdradzić recepturę. No, cóż chytrusy :-) Ja sobie opracowałam swoją tajemnicę i chętnie się z Wami podzielę. Koniecznie zajrzyjcie też jutro na bloga, bo będzie niespodzianka właśnie z dzisiejszą pastą. Dobra, koniec gadania zapraszam do kuchni :-) 









Składniki:

  • 100 g pestek słonecznika 
  • 100 g pestek dyni 
  • 3 łyżki dobrego gatunku oliwy lub oleju z orzecha 
  • sól
  • malutki ząbek czosnku 
Sposób przygotowania: 

Pestki namoczyć na całą noc, najlepiej w pojemniku z przykrywką. Po tym czasie przepłukać gorącą wodą i zblendować razem z czosnkiem. Dodać sól, oliwę ponownie dokładnie zblendować. Jeść !!!






2 komentarze:

  1. a ostatnio mam ogromną chęć na pestki dyni, to świetny przepis na pastę! :)

    OdpowiedzUsuń