wtorek, 29 listopada 2016

CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW

  

Wiadomo nie od dziś, że czerwony burak to skarbnica witamin. Oprócz B i C jest w nim betaina, która działa na naszą odporność, kwas foliowy i żelazo. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że sok z buraka jest również rewelacyjny na trądzik. Mało tego w czasach starożytnych uważano buraka za afrodyzjak, może między innymi dzięki temu, że poprawia on nasz nastrój, wpływa korzystnie na figurę, czyli zdecydowanie polepsza naszą atrakcyjność seksualną. Sok z buraka z domieszką marchwi i selera jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio. 

Składniki: 

  • 4 buraki ugotowane 
  • duża garść rukoli 
  • 100 g sera sałatkowego typu feta 
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron ( plus do marynaty) 
  • ocet balsamiczny 
  • 2 duże ząbki czosnku 
Sposób przyrządzenia:

Buraki pokroić w cienkie plastry, zamarynować w oleju z czosnkiem. Podawać na talerzu wyłożonym rukolą, posypać pokruszonym serem typu feta. Polać delikatnie olejem i octem balsamicznym, najlepiej kremowym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz