Dzisiaj na obiad bardzo skromnie, bo zaledwie pieczone słodkie ziemniaki.Powiem Wam, że depresja mnie dopadła i zamiast czekolady coś bardzo pożywnego i słodkiego :-) Niestety nie mam rozmarynu w gałązce a przydałby się bardzo do batatów dlatego użyłam suszonego ale polecam jednak użyć świeżego.
Składniki:
- 1 kg batatów
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- gałązka rozmarynu \
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć, pokroić w grube paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Olej wymieszać z czosnkiem i ziołami. Połowę dodać do batatów i dokładnie wymieszać drugą zaś połową posmarować blaszkę. Piec ok 30 min.na wierz układając gałązkę rozmarynu. Podawać jako przekąska z sosami lub dodatek do obiadu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz