piątek, 20 lutego 2015

KUGIEL



Jakiś czas temu miałam przyjemność przebywać wśród diaspory żydowskiej w Antwerpii i tam po raz pierwszy jadłam kugiel, czyli tradycyjną potrawę żydowską zaliczaną do koszernych. Co tydzień w czwartek przygotowuje się tę babkę ziemniaczaną na szabat. W bogatszych domach jest ona urozmaicana baraniną lub gęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli i pieprzu. Najważniejsza w tym wszystkim  jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem. 

Składniki:

  • 10 ziemniaków 
  • 2 małe cebule 
  • 5 łyżek mąki z pełnego przemiału 
  • 2 duże jaja 
  • sól, pieprz 
  • odrobina gałki muszkatołowej i majeranku 
  • olej 
oraz: łosoś wędzony, sos tzatziki ( ogórek zielony, mały ząbek czosnku, jogurt typu grecki, sól, pieprz) 

Sposób przyrządzenia: 

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.



Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i ponownie piec pół godziny aż skórka będzie chrupiąca. 



Podawać z plastrami wędzonego łososia i  w/w sosem. 
Miłego i pysznego  weekendu :-) 













2 komentarze: