Jakiś czas temu miałam przyjemność przebywać wśród diaspory żydowskiej w Antwerpii i tam po raz pierwszy jadłam kugiel, czyli tradycyjną potrawę żydowską zaliczaną do koszernych. Co tydzień w czwartek przygotowuje się tę babkę ziemniaczaną na szabat. W bogatszych domach jest ona urozmaicana baraniną lub gęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli i pieprzu. Najważniejsza w tym wszystkim jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem.
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 2 małe cebule
- 5 łyżek mąki z pełnego przemiału
- 2 duże jaja
- sól, pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej i majeranku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i ponownie piec pół godziny aż skórka będzie chrupiąca.
Podawać z plastrami wędzonego łososia i w/w sosem.
Miłego i pysznego weekendu :-)
Brzmi bardzo smacznie! Wciągam na listę :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie z dodatkami :-)
OdpowiedzUsuń