piątek, 6 lutego 2015

ROLADKI Z BAKŁAŻANA NADZIEWANE PASTĄ Z PESTEK DYNI I SŁONECZNIKA

Kochani bardzo bardzo przepraszam. Wiem, obiecałam posta na wczoraj ale jakoś tak nie dałam rady. Już się poprawiam i podaję przepis na najpyszniejsze roladki z bakłażanu. Wiecie, że bakłażan ma też inną nazwę?? I to jaką!!! - GRUSZKA MIŁOSNA :-))to pewnie dlatego uważany jest za afrodyzjak... Walentynki się zbliżają wielkimi krokami, także można wykorzystać na kolację randkową :-)





































Składniki: 
  • bakłażan
  • łyżka jasnego ostu winnego 
  • sól, pieprz
  • oliwa 
  • gałązka pietruszki lub oregano 
  • pasta z pestek dyni i słonecznika 
Sposób przyrządzenia:

Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki obieraczką do warzyw lub ostrym nożem ( uwaga na palce), posypać solą, odstawić na ok. 10 min.Gdy puści sok, opłukać, osuszyć. Wymieszać oliwę, ocet winny, sól, pieprz i zamarynować bakłażana. Odłożyć na kolejne 10 min. Następnie usmażyć na patelni grillowanej. Na przestudzone plastry warzywa nałożyć pastę - przepis tu, zwinąć w roladki. Ułożyć na talerzu, ozdobić pietruszką lub oregano. Kupić wino i spędzać fantastycznie czas :-) 

2 komentarze:

  1. Sylwia Nogal19 maja 2015 12:08

    Magda!!!!Super widzieć cię w takiej roli :) Nie pozostaje mi teraz nic innego,jak przyrządzać twoje propozycje ;) Mam pytanko: Pasta jest kupna, czy robiona w domu? Bardzo proszę powiedz jak to zrobić, bo tam gdzie mieszkam, nie ma takich "specjałów".... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) pastę zrobiłam sama, jest banalnie prosta, a przepis proszę jest tu :-)
      http://pieprznysmaczek.blogspot.com/2015/02/weganska-pasta-z-pestek-dyni-i.html

      Usuń