wtorek, 15 grudnia 2015

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z OLEJEM LNIANYM






Jestem bardzo ciekawa czy w każdym polskim domu w wigilie podawane są pierogi z kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24. XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne, podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) 

Składniki na ciasto: 



  • Składniki na ciasto: 
    • 300 mąki pszennej  + mąka na podsypanie
    • 3/4  szklanka bardzo gorącej wody 
    • 30-40 g stopionego masła 
Składniki na farsz: 

  • 750 g kapusty kiszonej 
  • 20 g suszonych grzybów 
  • 1 biała cebula
  • ząbek czosnku 
  • pieprz, sól 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • olej lniany do polania 
Sposób przyrządzenia: 

Grzyby sparzyć gorącą wodą, odsączyć i pokroić na drobne kawałki. Kapustę wypłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby. Odsączyć ugotowaną kapustę, poczekać aż wystygnie, poszatkować, wymieszać z grzybami i cebulą. Doprawić do smaku solą, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem. Smażyć jeszcze ok. 10 min.,wystudzić a w tym czasie zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników. Ciasto na pierogi rozwałkować, szklanką wyciąć kółka. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, skleić. Pierogi wrzucać do lekko posolonej wody. Gotować ok. 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem każdą porcję polać łyżką oleju lnianego. Pycha :-)))))


2 komentarze: