Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- połówka małej piersi z kurczaka
- ok 6-7 plasterków sera żółtego
- pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki
na sos:
- połówka pora ( biała część)
- 30 dag kurek ( ja użyłam pieczarek)
- 20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 białko
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze i po każdej stronie nadciąć paski - tak jak na zdjęciu,zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz.
Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos.
Por pokroić w cienkie piórka, zeszklić na oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz śmietankę. Dusić ponowne 15 min. Cisto polać sosem i podawać na gorąco. Pychota :-)))))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz