No i mamy 2017 - z siódemką, czyli musi być szczęśliwy. Zróbmy wszystko, żeby był lepszy od poprzedniego, spełniajmy marzenia, bądźmy dobrzy i pysznie jedzmy. Pod choinką znalazłam przepiękny prezent, z którego będę czerpała inspirację w dalszych moich kulinarnych podróżach.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 5 szklanek wody
- kawałek słoniny - ok. 10 dag pokrojonej w kostkę
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. odłożyć na talerz.
- Słoninę, 1,5 puszki odsączonej kukurydzy zalać wodą i zagotować.Dodać ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu 15-20 minut.
- Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do zupy. Gorącą zupę zmiksować , doprowadzić do smaku, wrzucić mięso i odłożoną kukurydzę. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz