Zagwostka , co zrobić na obiad pewnie nie jednej gospodyni spędza sen z powiek a może i gospodarzowi. Otóż dziś moje kochane kobitki i panowie przychodzę Wam z odsieczą . Bardzo szybki obiad zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Zgodny z pożądaną modą FIT. Jak dla mnie najważniejszą pozytywną cechą tego posiłku jest czas. Wiadomo "Polak głodny Polak zły ", czyli w mgnieniu oka można upichcić i delektować się każdą częścią z osobna. Więc do roboty :-)
Ilość składników zwiększamy proporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka)
- 2 marchewki
- sok z połówki cytryny
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- garść świeżego szpinaku
- sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny
- kropla oleju
- łyżka śmietany
Sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki dokładni umyć i ugotować z łyżeczką soli w mundurkach;
- Rybę lub kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ugotować na parze;
- Marchew oczyścić , obrać ze skóry zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać olej i sok z cytryny;
- Szpinak blanszować na maśle z ząbkiem czosnku, przyprawić do smaku i dodać łyżkę śmietany;
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki pokroić na grube plastry, rybę lub kurczaka nakryć szpinakową pierzynkę podawać na gorąco z surówką z marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz