czwartek, 8 stycznia 2015

KULKI DROBIOWE

Dzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o kalorie nie trzeba się martwić, a że smażone na oleju...pójdźmy tokiem myślenia mojego taty - "olej to nie tłuszcz i nie tuczy" :-) Dodatkowo można zajadać  je z kaszą gryczaną w moim przypadku tak będzie, muszę uzupełnić braki żelaza. Do dzieła :-) 










Składniki:
  • 50 dag mięsa drobiowego z indyka 
  • cebula
  • marchewka 
  • seler 
  • por
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • chilli 
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 8 suszonych pomidorów 
  • garść czarnych oliwek 
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
  • olej
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:
  1. Warzywa pokroić, zetrzeć na tarce podsmażyć chwilę na maśle. Połączyć z mięsem, dodać jajka, przyprawy. Wyrobić masę i uformować niewielkie kulki mokrą dłonią. Obtoczyć bułką tartą. Rozgrzać oliwę do głębokiego smażenia, wrzucić mięso, usmażyć. Osączyć na papierowym ręczniku. 
  2. Papryczkę chilli pokroić w kosteczkę (uwaga na pestki), oliwki w i pomidory w plasterki. Połączyć z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami.doprawić do smaku.
  3. Kulki ułożyć na talerzu, podawać z dipem. 
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz