Dzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o kalorie nie trzeba się martwić, a że smażone na oleju...pójdźmy tokiem myślenia mojego taty - "olej to nie tłuszcz i nie tuczy" :-) Dodatkowo można zajadać je z kaszą gryczaną w moim przypadku tak będzie, muszę uzupełnić braki żelaza. Do dzieła :-)
- 50 dag mięsa drobiowego z indyka
- cebula
- marchewka
- seler
- por
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka od szczęśliwej kurki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- chilli
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 8 suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
- olej
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
- Warzywa pokroić, zetrzeć na tarce podsmażyć chwilę na maśle. Połączyć z mięsem, dodać jajka, przyprawy. Wyrobić masę i uformować niewielkie kulki mokrą dłonią. Obtoczyć bułką tartą. Rozgrzać oliwę do głębokiego smażenia, wrzucić mięso, usmażyć. Osączyć na papierowym ręczniku.
- Papryczkę chilli pokroić w kosteczkę (uwaga na pestki), oliwki w i pomidory w plasterki. Połączyć z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami.doprawić do smaku.
- Kulki ułożyć na talerzu, podawać z dipem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz