Ciasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie kruszonki. Nie raz za to dostało się po łapkach. Do tego obowiązkowo szklanka mleka. Ach cóż, to były za czasy. Nie wrócą już nigdy, a dzisiejsze pokolenie może nam tylko pozazdrościć, co prawda półki w piekarniach i sklepach uginają się od dobrobytu ale niestety to nie do samo, dlatego zachęcam wszystkie młode mamy te bardzo zapracowane i te mniej do stworzenia takiej małej pachnącej przyjemności dla swojej rodziny z naszego dzieciństwa.
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki stopionego masła
- pół kg mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 9 łyżek cukru
- szklanka mleka
- słoik dżemu wiśniowego
- 1 kieliszek spirytusu
Na kruszonkę:
3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru, 1/3 twardego masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać.
- Połączyć w/w składniki dodając 3 łyżki mąki - zostawić ok. 15 min do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przełożyć resztę mąki, dodać sól, jajo, stopione masło, zawiesinę drożdżową i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Nie dosypywać mąki, ma się kleić do dłoni.
- Wrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- Dżem wymieszać ze spirytusem.
- Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników.
- Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni .
- Piec ok 40 min, kiedy już będzie gotowy nie wyciągać z piekarnika tylko uchylić drzwiczki i poczekać aż wystygnie.
IDEALNY :-))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz