wtorek, 8 grudnia 2015

PIJANA DROŻDŻÓWKA




Ciasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie kruszonki. Nie raz za to dostało się po łapkach. Do tego obowiązkowo szklanka mleka. Ach cóż, to były za czasy. Nie wrócą już nigdy, a dzisiejsze pokolenie może nam tylko pozazdrościć, co prawda półki w piekarniach i sklepach uginają się od dobrobytu ale niestety to nie do samo, dlatego zachęcam wszystkie młode mamy te bardzo zapracowane i te mniej do stworzenia takiej małej pachnącej przyjemności dla swojej rodziny z naszego dzieciństwa. 

Składniki: 

  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki stopionego masła 
  • pół kg mąki 
  • szczypta soli
  • 1 jajko 
  • 9 łyżek cukru 
  • szklanka mleka 
  • słoik dżemu wiśniowego 
  • 1 kieliszek spirytusu 
Na kruszonkę: 

3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru, 1/3 twardego masła 

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać.
  2. Połączyć w/w składniki dodając 3 łyżki mąki - zostawić ok. 15 min do wyrośnięcia. 
  3. Do dużej miski przełożyć resztę mąki, dodać sól, jajo, stopione masło, zawiesinę drożdżową i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Nie dosypywać mąki, ma się kleić do dłoni.                                                                                  
     
  4. Wrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.  
  5. Dżem wymieszać ze spirytusem. 
  6. Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników. 
  7. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni .
  8. Piec ok 40 min, kiedy już będzie gotowy nie wyciągać z piekarnika tylko uchylić drzwiczki i poczekać aż wystygnie. 
IDEALNY :-))))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz