piątek, 4 grudnia 2015

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI











 

Do świat bez mięsa :D Dam radę? Dam ale zdecydowanie muszę bardziej skupić się na substytutach, co by nie stracić więcej włosów niż 100 dziennie :-) 
Soczewica, będzie głównym składnikiem mojego aktualnego menu - w 100 g mamy aż 9,02 przyswajalnego białka, co daję nam porządny zastępczy składnik za mięso. Podobno w pojedynkę nie jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca, sycąca i bardzo nadająca się na śniadanie. 

Składniki: 

  • puszka pomidorów krojonych 
  • 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy 
  • 2 ziemniaki
  • garść jarmużu 
  • pół cukinii
  • 3 ząbki czosnku 
  •  1 cebula czerwona 
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego) 
  • 30 g masła roślinnego 
przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryczki chilli, czarny pieprz, sól morska, kilka ziaren kolendry, majeranek

Sposób przyrządzenia: 

Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować do miękkości ziemniaka. 
Masło roztopić na patelni, dodać ziarna  kolendry. Kiedy zacznie wydobywać się aromat z przyprawy wrzucić cebulę.Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek, na końcu dodać jarmuż ( tylko liście bez łodygi)i pomidory. Dusić chwilę, następnie połączyć z wywarem i dodać soczewicę. Doprawić w/w przyprawami do smaku. Podawać na gorąco. 



2 komentarze: