Do świat bez mięsa :D Dam radę? Dam ale zdecydowanie muszę bardziej skupić się na substytutach, co by nie stracić więcej włosów niż 100 dziennie :-)
Soczewica, będzie głównym składnikiem mojego aktualnego menu - w 100 g mamy aż 9,02 przyswajalnego białka, co daję nam porządny zastępczy składnik za mięso. Podobno w pojedynkę nie jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca, sycąca i bardzo nadająca się na śniadanie.
Składniki:
- puszka pomidorów krojonych
- 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- garść jarmużu
- pół cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)
- 30 g masła roślinnego
przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryczki chilli, czarny pieprz, sól morska, kilka ziaren kolendry, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować do miękkości ziemniaka.
Masło roztopić na patelni, dodać ziarna kolendry. Kiedy zacznie wydobywać się aromat z przyprawy wrzucić cebulę.Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek, na końcu dodać jarmuż ( tylko liście bez łodygi)i pomidory. Dusić chwilę, następnie połączyć z wywarem i dodać soczewicę. Doprawić w/w przyprawami do smaku. Podawać na gorąco.
pożywna zupa idelana na zime!
OdpowiedzUsuńJa jestem zakochana w niej ☺
OdpowiedzUsuń