poniedziałek, 2 stycznia 2017

ZUPA Z KUKURYDZY Z KURCZAKIEM





No i mamy 2017 - z siódemką, czyli musi być szczęśliwy. Zróbmy wszystko, żeby był lepszy od poprzedniego, spełniajmy marzenia, bądźmy dobrzy i pysznie jedzmy. Pod choinką znalazłam przepiękny prezent, z którego będę czerpała inspirację w dalszych moich kulinarnych podróżach. 




Już dziś zrobiłam tak na Nowy Rok zupę z kukurydzy z kurczakiem. Bardzo rozgrzewająca na ten dzień, wiatr na zewnątrz szaleje to coś ciepłego wskazane :-) 

Składniki: 

  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej 
  • 5 szklanek wody 
  • kawałek słoniny - ok. 10 dag pokrojonej w kostkę
  • 3 cebule 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki 
  • 2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie 
Sposób przyrządzenia: 
  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. odłożyć na talerz. 
  2. Słoninę, 1,5 puszki odsączonej kukurydzy zalać wodą i zagotować.Dodać ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. 
  3. Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do zupy. Gorącą zupę zmiksować , doprowadzić do smaku, wrzucić mięso i odłożoną kukurydzę. Posypać natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz