wtorek, 12 grudnia 2017

PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ


 Kraków, Wrocław, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rzeszów a ostatnio Toruń. W każdym z tych miast zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór. 



Składniki na ciasto:  

  • 500 g mąki 
  • 1 jajko + 1 do posmarowania 
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • szklanka mleka  
  • szczypta soli
  • 40 g masła 
  • 1 łyżeczka cukry 
Składniki na farsz: 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 
  • 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy 
  • puszka fasoli czerwonej 
  • ząbek czosnku 
  • 20 dag startej mozzarelli 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżka smalcu 
  • pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać, następnie dołączyć posiekane masło, jajko i mleko. Szybko zagnieść w razie czego podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania.
  2. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę mąki,chociaż dzięki zawartości koncentratu struktura powinna wyjść odpowiednia. Odstawić do przestygnięcia. Dodać ser. 
  3. Każdy krążek napełniać łyżeczką farszu, skleić brzegi. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w 180 stopniach na termoobiegu ok. 30 min do zarumienienia. 
  4. Podawać z sosami: koperkowym, czosnkowym, pomidorowym 
SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz