Kraków, Wrocław, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rzeszów a ostatnio Toruń. W każdym z tych miast zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór. Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
 - 1 jajko + 1 do posmarowania
 - 1 opakowanie drożdży instant
 - szklanka mleka
 - szczypta soli
 - 40 g masła
 - 1 łyżeczka cukry
 
- 500 g mięsa mielonego
 - 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki
 - 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy
 - puszka fasoli czerwonej
 - ząbek czosnku
 - 20 dag startej mozzarelli
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - łyżka smalcu
 - pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki
 
Sposób przyrządzenia: 
- Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać, następnie dołączyć posiekane masło, jajko i mleko. Szybko zagnieść w razie czego podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania.
 - Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę mąki,chociaż dzięki zawartości koncentratu struktura powinna wyjść odpowiednia. Odstawić do przestygnięcia. Dodać ser.
 - Każdy krążek napełniać łyżeczką farszu, skleić brzegi. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w 180 stopniach na termoobiegu ok. 30 min do zarumienienia.
 - Podawać z sosami: koperkowym, czosnkowym, pomidorowym
 
SMACZNEGO 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz