poniedziałek, 11 grudnia 2017

SAŁATKA SZPINAKOWA

Jeszcze dwa tygodnie do świąt. Pewnie, niektórzy z Was walecznie dążą do zrobienia miejsca w brzuszku na ucztę wigilijną. Oczywiście ja jestem głównym bohaterem tej historii. Wymyślam i tworzę coś lekkiego, żeby było stosunkowo treściwe, co by z głodu nie umrzeć podczas adwentowych wyrzeczeń. Podam Wam przepis na wyjątkową sałatkę, którą można przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem kaszy bulgur lub lekka 
z małą porcją bagietki. 






Składniki:
  • świeży szpinak ( pół opakowania z biedronki) 
  • suszone pomidory w zalewie ( słoik ok. 270 g)
  • ser blue ( 100 g) 
  • 2 łyżki pestek słonecznika 
  • łyżka suszonej żurawiny 
  • pieprz, odrobina soli 
  • łyżka oleju z pomidorów 
  • łyżeczka octu balsamicznego 
Sposób przyrządzenia: 

Szpinak wymyć, osuszyć i oderwać ogonki ( dla leniwych może być z ogonkami ). Pomidory i ser pokroić w małe części, dodać do szpinaku razem z żurawiną i słonecznikiem. Skropić olejem i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać z przyprawami. 
Podać z ugotowaną kaszą bulgur lub bagietką czosnkową :-)) 

2 komentarze:

  1. myślę zrobię, apetycznie wygląda, ale ser blue nie należy do moich ulubionych polecasz jakiś inny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienicie smakuje z sałatkowym typu feta lub panierowanym i podsmażonym camembert

    OdpowiedzUsuń