poniedziałek, 5 marca 2018

RISOTTO Z POMIDORAMI I TUŃCZYKIEM





Moje ulubione danie piątkowe, to risotto z tuńczykiem. Jest bardzo proste w wykonaniu i bezpieczne dla portfela. Nie ma, co tu się nad nim rozpisywać tylko zapraszam do kuchni.  

Składniki: 

  • jedna szklanka ryżu arborio
  • 200 g pokrojonych pomidorów ( mogą być z puszki) 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 tuńczyk w sosie własnym 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu
  • 3 łyżki masła 
  • oliwa
  • sól,pieprz, zioła prowansalskie 



Sposób przyrządzenia 
  1. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy podsmażyć posiekany czosnek, pomidory i tuńczyk. Chwilę dusić, przełożyć do miseczki.
  2. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, wsypać ryż i smażyć ok.minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Tłuszcz powinien pokryć dokładnie ziarna ryżu. 
  3. Następnie stopniowo, bardzo powoli po jednej łyżce wazowej wlać do ryżu bulion warzywny lub wodę - kolejną wlać w momencie wchłonięcia płynu przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu lub wody do ryżu, cały czas mieszać risotto. Całość powinna się gotować około 20  min. Pod koniec gotowania dodać zawartość miseczki, czyli pomidory z tuńczykiem i czosnkiem. 
  4. Na sam koniec dodać masło, starty ser, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Jeść, najlepiej w towarzystwie białego wina :-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz