
Tłusty czwartek, jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem, który zapowiada nam wstrzemięźliwość w jedzeniu i piciu przez 40 dni. W ten dzień można się opychać ile wlezie, żeby było tłusto i na bogato. W dawnych czasach pączki nadziewało się słoniną i mięsem a popijano wódką, aby zakończyć karnawał z pełnymi brzuchami. Podobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez kolejny rok. Ja jako człowiek przesądny, wolę nie ryzykować - zaczynam już dziś pączkowanie w dobrej wierze na przyszłość :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 25 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
- 1 słoik marmolady z dzikiej róży

- Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 8 min
- Dodać przesianą mąkę, otręby,cukier, masło, sól. Wyrobić ręką. Na koniec dodać spirytus, dzięki czemu podczas smażenia będą chłonąć mniej tłuszczu.
- Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia.
- Rozgrzać w garnku tłuszcz, wkładać pączki partiami, aż będą rumiane z oby stron. Nie ma potrzeby przekręcani, ponieważ pączki same się obracają :-)
- Odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz