Pestki słonecznika już dawno zagościły w mojej kuchni i zawładnęły moimi kubkami smakowymi.W połączeniu z suszonymi pomidorami, to już niebo w gębie. Do tego jeszcze przepiękna roszponka z ogromną ilością witamin. Nie wiem czy wiecie, ale te małe zielone kwiatuszki działają kojąco na układ nerwowy, uspokaja i jest znakomitym produktem dla osób odchudzających się, bo zawiera bardzo mało kalorii. Wszystkie powyższe składniki należy zmiksować. Ja nie dodaję już żadnych przypraw a jedynie ok. 2 łyżek oliwy i czarny pieprz świeżo mielony.Pasta rewelacyjnie smakuję na krakersach jako przystawka,z makaronem jako pesto - chociaż pamiętajcie, że nim nie jest bo nie ma w niej bazowej bazylii.

Składniki:


Składniki:
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- szklanka 200 ml ( taka po małej nutelli ) pestek słonecznika
- garść roszponki
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny
Sposób przyrządzenia
Pestki słonecznika namoczyć w wodzie na pół godziny, po tym czasie zblendować z pomidorami i roszponką. Podczas blendowania gdyby się nam maszyna zacinała dodać odrobinę oliwy lub wody.Dobrym rozwiązaniem będzie dodać jeszcze mokrą po myciu roszponkę :-) Doprawić pieprzem do smaku. Polecam do kanapek i makaronu :-)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz