poniedziałek, 27 czerwca 2016

MAKARON SOJOWY Z CUKINIĄ I FETĄ





Najszybsze danie świata!!! Czasami mamy złe dni, nie mamy czasu na gotowanie a czasami nam się po prostu nie chce, tak jak mi dzisiaj. Patrząc na zawartość mojej lodówki, za bardzo nie mam z czym poszaleć. Pół cukinii, cebula i pół kostki sera sałatkowego typu feta. Nie za bogato. Zaglądam do szafki widzę kotlety sojowe i makaron ryżowy. Hmmm kotlety zostawiam w spokoju. Zrobię sobie kuchnię azjatycką po polsku wręcz po studencku ale kto wie, może będzie to początek długiego i szczęśliwego życia, bo przecież makaron sojowy właśnie tego jest symbolem u naszych sąsiadów z Dalekiego Wschodu .


Składniki:

  • paczka makaronu
  • pół cukinii 
  • 1 biała cebula
  • pół kostki sera typu feta 
  • sól, pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 2 łyżki oleju do smażenia 
Sposób przyrządzenia:

Cukinie i cebulę pokroić na małe części. Podsmażyć na oleju zaczynając od cebuli aż się zeszkli, następnie dodać cukinie. Smażyć kilka minut. Następnie dodać przyprawy i ok. 3-4 łyżek wody. Przykryć i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokruszoną fetę. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem wg przepisu na opakowaniu. Jeść na gorąco. Smacznego :-)))


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Smakuje również apetycznie i koszt takiego dania to ok. 5-6 zł 😊

      Usuń