Hmmm taka jesienna niedziela, to marzenie. Od rana budzi mnie delikatne słoneczko, zaglądając bezwstydnie w moje okno. Szkoda siedzieć w domu, tylko niestety nie wszyscy mają takie szczęście i mogą celebrować ten świąteczny dzień. Zaraz spadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym :-) bez grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa.
Składniki:
spód:
- 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym
- 90 g masła rozpuszczonego masła
- 2 łyżki cukru brązowego
masa serowa:
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30% UHT
- 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty)
plus: 4 duże gruszki, 4 łyżki cukru, 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Ciastka i cukier rozdrobnić, najlepiej blenderem, dodać rozpuszczone masło. Przełożyć do tortownicy, odstawić do lodówki na 30 min.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia. Bardzo zimną śmietankę ubić mikserem, powoli dodać mascarpone,żelatynę i cukier puder. Delikatnie wymieszać.Wyłożyć na spód ciasteczkowy.
- Gruszki pokroić w cienkie plastry, wrzucić do wrzątku z cukrem. Gotować ok 5 min. Wyciągnąć z wody, wystudzić.
- Na wierzch masy ułożyć gruszki. Odstawić do lodówki.
JEŚĆ JEŚĆ JEŚĆ :-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz