Obiad na niedzielę, przepyszny, wykwintny i elegancki.Zamiast tradycyjnego schaboszczaka proponuję filecik z kurczaka w sosie gorgonzoli z gruszkami i orzechami włoskimi. Użyłam surowego owocu ale można zastąpić z puszki. Czas przygotowania - max. 20 min.
Róbcie, warto :-) mniammmm
Zdjęcia wyszły fatalnie, przepraszam z góry za jakość ale robiłam w nocy telefonem...
Składniki:
- 1 niewielka pierś z kurczaka
- 400 g sera gorgonzoli
- 100 ml jogurtu typu grecki
- 100 ml śmietanki 30%
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 gruszki lub puszka w zalewie
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- odrobina oleju orzechowego
Sposób przyrządzenia:
- Pierś z kurczaka pokroić w grube paski, obsypać pieprzem i solą, wymieszać z niewielką ilością oleju orzechowego ( można zastąpić innym), odstawić na pół godziny. Po tym czasie grillować na suchej patelni.
- Gruszki pokroić w kostkę wymieszać z cukrem przełożyć do garnka.Dusić ok. 7 min, dolewając ok. pół szklanki wody żeby wytworzył się syrop. Dusić aż owoce będą miękkie a woda wyparuję.
- Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt i śmietanę.
- Orzechy sparzyć wrzątkiem, drobno pokroić.
- Mięso i sos wymieszać z gruszkami i orzechami
- Jeść!!!!! Podawać z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz