wtorek, 13 grudnia 2016

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Zamiast pierników będzie tort. Przepyszny, czekoladowy, delikatny. W ogóle jest to mój pierwszy tort w życiu, jestem w szoku bo wyszedł rewelacyjnie. Dumna ja!! Wiecie, że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świąteczne dzieło :-)))







Składniki ciasto:
  • 6 jajek ( temperatura  pokojowa) 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 
  • 5  łyżek kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy 
Mus czekoladowy:  
  • 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady 
Polewa czekoladowa: 
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
Poncz: 1/2 szklanki wystudzonej herbaty, 2 łyżki soku malinowego 

oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. 
  2. Obie czekolady połamać i  rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić na sztywno i powoli wymieszać z czekoladą. 
  3. Blat biszkoptowy nasączyć ponczem, posmarować musem czekoladowym. Na kremie położyć wiśnie, przykryć kolejnym krążkiem, na który kładziemy konfiturę. Ostatni krążek posmarować ponownie musem, razem z brzegami tortu, które okładamy ciastkami. Wierzch tortu smarujemy polewą ( czekoladę + masło ). Udekorować resztką wiśni, pokruszonym herbatnikiem i tic-takami. Wstawić do lodówki. 
SMACZNEGO :-))))





2 komentarze:

  1. Wiśnie i czekolada to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń :) Ten tort musi być przepyszny! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepyszny, serdecznie polecam :-))

    OdpowiedzUsuń