Zamiast pierników będzie tort. Przepyszny, czekoladowy, delikatny. W ogóle jest to mój pierwszy tort w życiu, jestem w szoku bo wyszedł rewelacyjnie. Dumna ja!! Wiecie, że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świąteczne dzieło :-)))
Składniki ciasto:
- 6 jajek ( temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi )
- 5 łyżek kakao
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Mus czekoladowy:
- 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Polewa czekoladowa:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Poncz: 1/2 szklanki wystudzonej herbaty, 2 łyżki soku malinowego
oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac
Sposób przyrządzenia:
- Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
- Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić na sztywno i powoli wymieszać z czekoladą.
- Blat biszkoptowy nasączyć ponczem, posmarować musem czekoladowym. Na kremie położyć wiśnie, przykryć kolejnym krążkiem, na który kładziemy konfiturę. Ostatni krążek posmarować ponownie musem, razem z brzegami tortu, które okładamy ciastkami. Wierzch tortu smarujemy polewą ( czekoladę + masło ). Udekorować resztką wiśni, pokruszonym herbatnikiem i tic-takami. Wstawić do lodówki.
SMACZNEGO :-))))
Wiśnie i czekolada to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń :) Ten tort musi być przepyszny! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, serdecznie polecam :-))
OdpowiedzUsuń