Składniki:
I - ciasto
- mąka
- gorąca woda
- łyżka oleju
- sól
II - nadzienie
- 2 kg żółtych ziemniaków
- sól, pieprz
- cebula
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki zetrzeć na tarce i przygotować tak jak na placki kartoflane, czyli odcisnąć przez sito sok a skrobię, która zostanie na dnie, wymieszać z masą. Dodać cebulę, sól, pieprz. Wymieszać. Opcjonalnie można dodać jajko i łyżkę mąki , ja nie dodawałam.
Z mąki, gorącej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Na środek nakładać po łyżeczce farszu. Skleić i uformować pierożka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 8 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać podsmażone na rumiano ze szklanką mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz