Jak tulipany, to wiosna a jak pasztet to Wielkanoc. Uwielbiam tę porę roku, nic nie daję takiego kopa w dupsko, jak właśnie wiosna. Chcę się żyć, śpiewać, tańczyć i... robić pasztet ☺☺☺☺
Przeglądałam mnóstwo blogów i przepisów z moim dzisiejszym wypiekiem, oczywiście każdy z osobna pyszny i piękny ale też skomplikowany z robotą. Tu przemielić, tam odcedzić a i 5 jajek dodać - wow - na bogato. Mój jest skromny, tani i szybki w obsłudze. Mała blaszka kosztowała mnie nie całe 18 zł - toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!!
Składniki:
- 500 g mięsa na gulasz z indyka
- 450 g drobiowej wątróbki
- 135 g wędzonego boczku
- 2 małe jajka
- 2 duże marchewki
- puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą
- 3 małe cebule białe
- 6 łyżek kaszy manny + 1 łyżka
- sól, pieprz ziołowy, majeranek, ząbek czosnku
- 1 piramidka przypraw do zup z lidla lub po 2 szt. liść laurowy, ziele angielskie
- olej
Sposób przyrządzenia:
- Mięso z indyka dokładnie umyć, zalać wodą, dodać marchewkę oraz przyprawy ( piramidka lub ziele i liść).
- Gotować do miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć mięso, marchew i w tej samej wodzie ugotować wątróbkę.
- Mięso wystudzić.
- Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, wymieszać z mięsem i wątróbką, dodać puszkę pomidorów. Wszystko razem zmielić blenderem
- Do masy dodać jajka, przyprawy i 6 łyżek kaszy manny.
- Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i wlać masę. Posypać łyżką kaszy manny.
- Piec 1,5 godziny w 180 stopniach
- Schłodzić w lodówce 12 h
- Jeść, jeść, jeść :-))))
Kulinarny kunszt
OdpowiedzUsuń