Jakiś czas temu byłam w Giżycku i tam poznałam wspaniałego człowieka i doskonałego kucharza, Pana Janusza właściciela niezwykle uroczej restauracji na wodzie o tematycznej nazwie Barki.Miejsce z pozoru byle jakie do czasu pierwszego kęsa z karty. Stamtąd właśnie zainspirowałam się dzisiejszą potrawą Dorsz z sosem mango z puree ze słodkich ziemniaków. Majstersztyk!!!
Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza
- 1 szt mango
- 2 duże bataty
- 200 g groszku cukrowego
- papryczka chilli
- łyżka masła
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- szklanka sprite
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki obrać, pokroić na grube kawałki, ugotować z małą łyżką soli, kiedy przestygną zmiksować z łyżką soli.
- Groszek cukrowy ugotować i zmiksować na papkę, doprawić solą i pieprzem.
- Dorsza namoczyć na pół godziny w sprite.
- Mango obrać ze skóry, oddzielić od pestki zmiksować z 1/3 części małej papryczki chilli doprawić do smaku sokiem z cytryny.
- Dorsza osuszyć ręcznikami papierowymi, oprószyć na bogato solą i pieprzem z każdej strony, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na lekko rumiany kolor.
- Rybę podawać z pure z batatów, groszkiem cukrowym polaną sosem z mango.
wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń