Gołąbki, gołąbeczki, gołębunie :-) Po tych z Z KASZĄ BULGUR , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu myślałam, że już lepszych nie wymyślę.Jakże błędne myślenie, wczoraj zrobiłam z suszonymi pomidorami i żurawiną. Boże jakie wyszły fantastyczne. Poezja, rozpływały się w ustach. Do farszu oprócz suszonych pomidorów, które były motywem przewodnim dodałam surowe pieczarki, dosłownie odrobinę mięsa mielonego - ok. 20 dag, bo dawno już zapomniane leżakowało sobie w zamrażalce. No i wyżej wspomniane suszone pomidory z żurawiną. Mniam mniam mniam
Zazwyczaj używam kapusty
włoskiej, jest bardziej miękka od białej i szybciej się gotuje.
Składniki:
- kapusta włoska
- 20 dag mięsa mielonego
- 2 torebki ugotowanego ryżu ( ewentualnie 500 g sypkiego)
- 350 g pieczarek
- 300 g suszonych pomidorów z zalewy
- duży ząbek czosnku
- łyżka suszonej żurawiny
- 1 jajko
- 20 dag mielonego mięsa
- sól, pieprz, szczypta kminku mielonego, świeży majeranek

Sposób przygotowania:
- Wykroić głąb z kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków.
- Ryż wymieszać z mięsem, jakiem, surowymi pokrojonymi pieczarkami i pomidorami,żurawiną, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami.
- Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki w formie krokieta lub sajgonki
- W dużym garnku ułożyć na dnie liścia , który nam został i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą i gotować ok 30 minut aż będą miękkie.
- Podawać na gorąco z ulubionym sosem. ☺☺☺☺
Uwielbiam gołąbki i uwielbiam odkrywać nowe farsze :-)
OdpowiedzUsuńto tak jak i ja :-) polecam też z kaszą bulgur, są rewelacyjne :-) pozdrawiam
Usuńcód, miód, dzięki za inspiracje
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :-) u mnie na blogu nazbierało się już tych gołąbków, a jak będziesz kiedyś w Rzeszowie polecam restauracje po kuchennych rewolucjach " Pod Gołąbkiem " tam też mają ciekawe propozycje. Na stronie też mam małą relację z tego miejsca. Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń