wtorek, 23 sierpnia 2016

GOŁĄBKI Z KASZĄ BULGUR, KURKAMI I CUKINIĄ - TEN PRZEPIS WARTO ZAPAMIĘTAĆ



Miały być pierogi ale mam lenia okropnego i są gołąbki z kapusty włoskiej, kurek, kaszy bulgur z sosem kurkowo - koperkowym. Elegancja - Francja. Wszystko było by pysznie tylko jeden fakt mnie okropnie smuci a mianowicie, że grzybki zakupione w markecie, w ogóle nie mają zapachu kurek..Ech, dokąd  ten świat zmierza:-( Już nawet kurki hoduje się chemiczne, strasznie to smutne. Pamiętam ich zapach z dzieciństwa, prosto z lasu, aromatyczne i kuszące. Teraz mieszkając w betonie muszę pocieszyć się tym co oferują markety, bo bazarkom też nie wierzę. Jak sobie sama nie pójdę i nie nazbieram , to i nie będę miała. No ale wracając do moich gołąbeczków wyszły znakomite i do tego takie piękne jak malowane. Mniamm.....

Składniki: 


  • średniej wielkości kapusta włoska 
  • szklanka ugotowanej kaszy bulgur 
  • 250 g kurek 
  • jajko od szczęśliwej kurki ( ja mam od osobistych kurek taty)
  • jedna mała cukinia 
  • 3 łyżki masła 
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku
  • pęczek szczypiorku z dymki 
na sos: 
  • 250 g kurek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 50 ml bulionu drobiowego 
  • pęczek koperku 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 50 ml śmietany 30 % lub 18 %
Sposób przyrządzenie: 


  • Kurki dokładnie wyszorować najlepiej szczoteczką, bo sprytnie ukrywa się w nich ziemia.Ugotować, po przestudzeniu pokroić na mniejsze szczęści. Połowę zostawić do sosu, połowę wymieszać z ugotowaną kaszą. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poddusić na maśle. Dodać wraz ze szczypiorkiem, czosnkiem i jajkiem do kaszy i kurek. Doprawić do smaku przyprawami. 
  • Wykroić głąb z kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków.
  • Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki ale tak jak sajgonki a nie krokiety. 
  • W tym samym dużym garnku ułożyć na dnie liście , które nam zostały i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą i gotować ok 30 minut aż będą miękkie. 
Sos: 

Połowę kurek, które nam zostały zmiksować blenderem, przełożyć do rondla. Dodać bulion, śmietanę posiekany czosnek i koperek. Do smakować przyprawami i sosem sojowym. Jeżeli sos nie zgęstnieje,oprószy łyżką mąki. 

Gołąbki podawać na gorąco z sosem  :-) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz